Dit weekend is er hinder te verwachten op de E313 richting Hasselt. Het Agentschap Wegen en Verkeer brengt er werfsignalisatie aan ter voorbereiding van de werken op de autosnelweg die maandag starten.

Vanavond vanaf 22u tot zaterdagochtend 6u is de rechterrijstrook richting Hasselt afgesloten. Morgenvoormiddag vanaf 6u moet het verkeer richting Hasselt over een rijstrook. Vanaf 12u ?s middags zullen er in beide richtingen twee sterk versmalde rijstroken beschikbaar zijn. Als de weersomstandigheden morgen te slecht zijn verschuiven de werken naar zondag. De planning is dus afhankelijk van de weersomstandigheden en kan nog wijzigen.

Vernieuwing E313
Dit jaar vernieuwt het Agentschap Wegen en Verkeer een 7-tal kilometer van de E313 autosnelweg richting Antwerpen. Tussen Herentals en Massenhoven wordt het wegdek in asfalt over de hele breedte van de rijbaan opnieuw aangelegd in beton. Sinds eind februari worden er voorbereidende werken uitgevoerd, met beperkte lokale hinder voor het verkeer.

De start van de eigenlijke werken was oorspronkelijk begin april voorzien maar wegens onvoorziene technische problemen bij het versterken van de brug over de spoorlijn Lier-Herentals werd de planning noodgedwongen aangepast. De werken gaan 7 mei van start en zullen begin oktober afgerond zijn. Het Vlaams Verkeerscentrum verwacht in die periode ernstige hinder in beide richtingen. De timing van de werken is onder voorbehoud en kan nog wijzigen.

Minder Hinder
Tijdens de werken worden er heel wat inspanningen geleverd om de hinder voor het verkeer tot een minimum te beperken. Er zal dag en nacht gewerkt worden en dit 7 dagen op 7. Verkeer richting Antwerpen wordt via doorsteken door de middenberm op de rijbaan richting Hasselt geleid. Er blijven steeds twee versmalde rijstroken in elke richting beschikbaar en er zal een snelheidsbeperking gelden van 70km/u.

De op- en afrittencomplexen Herentals-Industrie en Herentals-West (Grobbendonk) worden uit veiligheidsoverwegingen afgesloten telkens voor een periode van ongeveer 2 maanden.

Beton
Het nieuwe wegdek zal bestaan uit een tweelaags doorgaand gewapend beton. Dat is onderhoudsvriendelijker en duurzamer dan asfalt. Op Limburgs grondgebied werd een deel van de E313 autosnelweg vorig jaar al opnieuw aangelegd in beton, nu is dus ook een deel op Antwerps grondgebied aan de beurt.

Verkeerssituatie
Op 5 en 6 mei zal de nodige signalisatie worden aangebracht. Op 7 mei vatten de werken aan.
Verkeer richting Hasselt wordt op 2 versmalde rijstroken geplaatst en er zal een snelheidsbeperking gelden van 70km/u. Het verkeer richting Antwerpen wordt een aantal weken later via doorsteken door de middenberm op de rijbaan richting Hasselt geleid. Er blijven vanaf dat moment steeds twee sterk versmalde rijstroken in elke richting beschikbaar en er zal een snelheidsbeperking gelden van 70km/u.
De werken worden uitgevoerd in twee fasen:
  • fase 1: begin mei ? midden juli: Op- en afrittencomplex Herentals-Industrie afgesloten
  • fase 2: eind juli ? begin oktober: Op- en afrittencomplex Herentals-West afgesloten
 
Fase 1 en 2 sluiten niet direct op elkaar aan; in de tussenliggende periode zijn beide op- en afrittencomplexen open en is er geen verkeershinder.
 
Laat u niet verrassen? Mobiele flitspalen in actie
Deze werf is één van de grote werven van 2012 die vorig jaar werden aangekondigd. Het Agentschap Wegen en Verkeer zet verschillende kanalen in om weggebruikers te informeren over deze werven. Op www.wegenenverkeer.be kunnen weggebruikers alle informatie terugvinden.

Zowel voor de veiligheid van de arbeiders op de werf als van de weggebruikers zelf wordt er bij wegenwerken een snelheidsbeperking opgelegd. Nog te veel automobilisten houden zich niet aan de verlaagde snelheid en brengen daarmee niet enkel zichzelf maar ook de andere weggebruikers en de arbeiders op de werf in gevaar.

Daarom voorziet het Agentschap Wegen en Verkeer een aantal verplaatsbare flitspalen, die flexibel kunnen worden ingezet, om de snelheidsbeperkingen in de verschillende werfzones te handhaven.